A studiat ”Arta Războiului” în China dar se inspira de la familia Lucescu. Povestea lui Florin Pârvu, stăpânul viselor de Europa pentru noul Petrolul

Dan Marinache 31.03.2023, 18:14
A studiat ”Arta Războiului” în China dar se inspira de la familia Lucescu. Povestea lui Florin Pârvu, stăpânul viselor de Europa pentru noul Petrolul

Florin Pârvu e ploieștean din tată-n fiu și a crescut cu galben-albastru în inimă. S-a format ca fotbalist pe Ilie Oană și a debutat la Petrolul în echipa care a câștigat Cupa României în 1995.

A descoperit China

La 22 de ani, în cariera tânărului jucător ploieștean a avut loc o schimbare neașteptată: a fost recrutat de o echipa din China, Henan, împreună cu colegii Pogonschi și Dumitrașcu de la Chindia Târgoviște. Cei trei au fost primii fotbaliști români din istoria campionatului chinez, care la mijlocul anilor ’90 își arăta deschiderea către jucătorii din afara țării. Desi foarte tânăr, Pârvu a făcut impresie imediat și a devenit un jucător emblematic pentru gruparea aflată la câteva mii de kilometri depărtare de Ploiestiul natal.

„Am fost primiți excelent la Henan. Dintre toți, eu m-am acomodat cel mai bine și acest lucru s-a observat imediat pe teren. Am încercat să mă integrez cât pot de bine în stilul lor de viață, să le respect obiceiurile, să le cunosc cultura. Am avut noroc și că mi-a plăcut mâncarea lor tradițională, găteau mult rață și totul era foarte picant.

Am multe amintiri speciale din acea perioada, am vizitat Marele Zid, am admirat Armata de Teracota din Xian și am studiat ‘Arta Războiului’. A fost o experiență deosebită pentru mine mai ales că eram atât de tânăr și atât de departe”, s-a destăinuit Pârvu.

Învață de la Lucescu

După doi ani în care a trăit momente memorabile ca jucător la Henan, în China, Florin Pârvu revine în țară, mai întăi la Petrolul, apoi la Dinamo cu care devine campion. Debutează în naționala României pe vremea când selecționer era Gică Hagi. Încearcă o noua experiență în China, tot la Henan, apoi se întoarce în Romania unde își încheie cariera de jucător la Drobeta Turnu Severin, unde debutează în antrenorat că secund al lui Marian Bondrea.

„Când m-am hotărât să devin antrenor, am decis că ideea care îmi va conduce cariera va fi una transmisă de cel mai important manager român din toate timpurile, domnul Mircea Lucescu: ‘Antrenorul este întotdeauna oglinda ultimului rezultat’. Acestea sunt cuvintele care descriu cel mai bine această meserie atât de plăcută, dar și atât de dificilă.

Chiar dacă n-am avut ocazia să lucrez cu Lucescu tatăl, am fost în staff-ul lui Răzvan în perioada când el antrena la Petrolul. E un tip excepțional, de aceea a și avut rezultate în campionate puternice. Cred că în sezonul cu Răzvan antrenor și cu Mutu, Teixeira și Albin în echipă, Petrolul putea deveni campioana României. Sunt sigur de asta: campioana României”, a spus Pârvu.

Petrolul Ploiesti

Propus de Nae Constantin la Petrolul

Visul lui Florin Pârvu de a antrena Petrolul s-a îndeplinit în acesta primăvară. Deși avea stabilit un cod al onoarei împreună cu finul sau, Nae Constantin, Pârvu a acceptat, în cele din urma, să preia echipa. Fară experiență la nivel de Liga I, a fost, totuși, bine primit de fanii Petrolului.

„Chiar Nae a fost cel care m-a propus conducerii. Mai rar se întâmplă așa ceva. Înainte de momentul demisiei lui, noi doi hotărâserăm că nu voi veni niciodată la o echipă imediat după ce el pleacă. Dar Nae a insistat să fac acest pas la Petrolul, după ce a demisionat, și faptul că toată lumea, de la conducere până la suporteri, m-a susținut, mi-a dat curaj să fac acest pas.

Sunt sigur că putem face lucruri importante dacă publicul vă fi alături de echipă. Totuși, play-out-ul este mai echiblibrat că niciodată, distantele în clasament sunt foarte mici, echipele au valori apropiate”, a mărturisit Pârvu după victoriile cu FC Argeș și UTA.

L-a prins pandemia în China

Înainte de a ajunge antrenor pe Ilie Oană, Florin Pârvu și-a făcut ucenicia tot în China, la clubul unde a și jucat, Henan. A condus echipa a doua, unde a încercat să formeze tineri care să pătrundă într-un campionat cu mulți fotbaliști de top. La Henan, a lucrat în condiții incredibile pentru România: avea la dispoziție un staff de 8 persoane, baza clubului conținea 12 terenuri de antrenament, iar deplasările se făceau întotdeauna cu avionul.

A avut noroc și când a evitat pandemia de Covid 19. „Pandemia a început în momentul în care tocmai terminasem primul cantonament al iernii cu echipa a doua. Eu am revenit în țară pentru că avaem o pauză de zece zile. Imediat a început pandemia, iar granițele s-au închis. A fost imposibil să mă întorc la Henan. Am stat acasă, la Ploiești, am comunicat zilnic cu echipa iar clubul m-a plătit cu regularitate încă 7 luni, până la finalul contractului. Românii au o imagine foarte bună în China, numele lui Olaroiu, câștigător al titlului că antrenor la Jiangsu, sau Stanciu, campion de curând cu Wuhan, fiind de notorietate. Acum, diferența față de perioada când eu am jucat acolo este ca de la cer la pământ”, a încheiat Pârvu.

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622