„Cum am devenit Robert Lewandowski”. De la „județeană” pe culmile fotbalului

Bădulescu Silvian 14.10.2021, 18:15

Robert Lewandowski este în acest moment cel mai bun atacant din lume și cel mai bun marcator al anului 2021. Favorit pentru Balonul de Aur, polonezul n-a fost dintotdeauna mașinăria de goluri pe care o știm cu toții astăzi. Intrat în categoria selectă a jucătorilor activi cu peste 500 de goluri marcate (alături de Messi, Ronaldo sau Ibra), polonezul a fost nevoit să depășească hopuri majore pentru a ajunge în vârf.

Copilăria lui și debutul la „județeană”

Acesta s-a născut la data de 21 august 1988, într-o familie normală. Ambii părinți au fost sportivi de performanță, astfel că acest „microb” nu putea sta dezlipit de tânărul Robert. Mama sa a fost jucătoare de volei în prima ligă, tatăl său luptător de judo.

Până a ajunge să joace la Cupa Mondială sau în Champions League, acesta a fost nevoit s-o ia de la cel mai mic nivel. În copilărie a jucat pentru un club din apropierea casei, ca în 1997 să fie legitimat de MKS Varșovia. Ulterior, acesta a fost luat de Delta Varșovia, o echipă din diviziile inferioare ale piramidei competiționale din Polonia. Aici, el a jucat câteva meciuri la nivel de Liga a V-a și Liga a IV-a.

Pentru a înțelege ce însemna fotbalul pentru micuțul Robert, e demn de povestit un episod din copălăria lui, povestit chiar de el într-un interviu pentru The Players’ Tribune. În ziua primei sale împărtășanii, acesta avea un meci de fotbal la ora 3, după masă, însă locația era destul de departe de orașul natal, Leszno. Înainte de eveniment, tatăl său a purtat un dialog cu preotul: „Părinte, ascultă, putem începe totul puțin mai devreme și să terminăm cu 10 minute înainte? Știi, băiatul meu are meci…”. Preotul s-a gândit preț de câteva secunde, iar mai apoi a răspuns „Eh, sigur, de ce nu? Știm cu toții cât de mult iubește Robert fotbalul. Vom fi rapizi”.

Acest mic episod sublinază importanța pe care Lewandowski a acordat-o fotbalului încă din copilăria sa. Tatăl acestuia a fost întotdeauna alături de el, i-a asigurat toate condițiile în limita posibilităților familiei și l-a condus cu mașina pe acesta la fiecare antrenament. Distanța dintre casă și baza de antrenament era una destul de mare.

Când zic bază de antrenament, mă refer la terenuri de nisip, fără prea multă iarbă, nori de praf care limitau vizibilitatea, cazarme vechi, uzate și fără geamuri, în loc de vestiare. Acesta nu a fost unul dintre jucătorii crescuți în academiile de top, cu condiții de dezvoltare propice. În ciuda acestor aspecte, dar și a faptului că Robert nu era un jucător nepărat talentat, tatăl său l-a susținut necondiționat. Mai mult decât atât, copilul său a muncit de două ori mai mult decât oricine altcineva și nu a renunțat la visul său.

Golgheter în primele trei ligi din Polonia

Ajuns la Delta Varșovia, o echipă considerată satelit a Legiei, Lewandowski a făcut tot posibilul să fie remarcat și primit la echipa de seniori. O accidentare urâtă l-a oprit din progres, însă acest lucru nu l-a făcut să se oprescă. În urma accidentării, Legia nu i-a prelungit contractul, iar tânărul Lewandowski nu și-a găsit angajament până în vara anului 2006, când, după recupere, a semnat cu Znicz Pruszkow, liga a 3-a.

O lovitură puternică primită de acesta a fost moartea tatălui său. Persoana care l-a susținut indiferent de situație nu mai era lângă el, totuși, nici în acest context, tânărul atacant polonez nu a renunțat. Ulterior, la noua sa echipă, el a fost golgheterul ligii a 3-a, iar la sfârșitul sezonului respectiv, echipa sa a promovat. El a devenit golgheter și în cea de-a doua ligă a Poloniei. De aici,  a fost remarcat de reprezentanții lui Lech Poznan, una dintre echipele de tradiție ale Poloniei. Alături de aceasta, și-a trecut în palmares și primele trofee majore în fotbalul profesionist (o cupă, un campionat și o supercupă), devenind cel mai bun marcator din prima ligă poloneză. 

Transferul ratat la Blackburn și viața în galben-negru

Evoluțiile sale nu puteau fi trecute cu vederea, iar acesta a început să atragă atenția diferitelor cluburi. Povestea ar fi putut cu totul alta pentru el. Blackburn Rovers a fost foarte aproape să-l transfere pe polonez, acolo unde Sam Allardyce îl dorea foarte mult.

Totuși, transferul a picat în ultima secundă, deoarece zborul care ar fi trebuit să plece dinspre Poznan spre Blackburn a fost anulat din cauza unei eruptii vulcanice, care a creat noric toxici. Mai mult decât atât, el a fost aproape și de Genoa, doar că președintele echipei din acel moment a anulat transferul pe ultima sută de metri.

Pentru acesta a urmat campionatul, dar mai ales omul care avea să-l transforme într-o mașinărie de goluri. Jurgen Klopp a creat o echipa extraordinară la începutul anilor 2010 la Borussia Dortmund, cu care a câștigat două titluri consecutive (2010-2011, 2011-2012), din care Lewandowski a făcut parte. „Robert Lewandowski este cel mai bun jucător pe care l-am antrenat. Ce a făcut din el, cum s-a autodepășit și a devenit jucătorul care este astăzi este extraordinar”.

Cu un sezon de debut modest, cu doar 8 goluri marcate, semne de întrebare au început să fie puse. Totuși, antrenorul german a avut mare încredere în elevul său, iar acesta nu a dezamăgit. De multe ori, relația dintre cei doi era pusă sub forma uneia de tată-fiu.  Adaptarea a fost destul de dificilă din cauza trecerii la un campionat precum Bundesliga, dar și a intensității antrenamentelor sau a meciurilor.

Klopp a avut un foarte mare impact asupra dezvoltării atacantului. Pentru a-i crește atât încrederea, cât și valoarea, după cum a declarat polonezul, aceștia au început un pariu în primele luni la Borussia.

Eram disperat să ies în evidență, iar Jurgen a știut cum să scoată tot ce e mai bun din mine. Am făcut un pariu în primele luni, astfel: dacă marcam cel puțin 10 goluri la antrenament, primeam 50 de euro de la Klopp, în caz contrar, plăteam eu. Trebuie să recunosc, în primele săptămâni, am plătit aproape de fiecare dată. Râdea de mine. Totuși, după câteva luni, eu eram cel care îi lua banii. Mi-a zis „gata, stop, ești pregătit!”.

 

Klopp si Lewandowski, in perioada Borussia Dortmund
Klopp si Lewandowski, in perioada Borussia Dortmund

În cei 4 ani petrecuți pe Signal Iduna Park, polonezul a marcat 103 goluri în 187 de partide, cucerind 2 titluri consecutive și ajungând până în finala Ligii Campionilor, pierdută pe Wembley în fața Bayernului (2012-2013).

 Bayern Munchen și apogeul fotbalistic

În 2013, atacantul polonez a anunțat că nu-și va prelungi înțelegerea cu Borussia, confirmând și semnarea unui pre-contract cu rivalii din Munchen. Aici, acesta a avut oportunitatea să lucreze cu unii dintre cei mai buni antrenori: Jupp Heyneckes, Pep Guardiola, Carlo Ancelotti sau Hansi Flick.

Alături de gigantul bavarez, Lewandowski a atins apogeul fotbalistic atât la nivel de trofee colective, cât și la nivel individual, făcându-l pe acesta unul dintre puținii jucători care s-au apropiat de cifrele lui Cristiano Ronaldo sau Lionel Messi.

„Când am ajuns la Bayern, am învățat atât de multe de la antrenorii pe care i-am avut. Doar jucând pentru Bayern este o experiență educațională în adevăratul sens al cuvântului. Acest lucru se datorează faptului că așteptările sunt foarte ridicate, cultura clubului este foarte strictă din punct de vedere profesional. Ești forțat să-ți crești standardele, și o faci”, a declarat acesta.

Unul din punctele de bază ale progresului constant al acestuia este soția sa, Anna Lewandowski, o cunoscută instructoare de fitness din Polonia. De asemenea, cea care a fost medaliată cu bronz la Cupa Mondială de karate din 2013, este și o foarte bună nutriționistă. Dieta fotbalistului a cunoscut influențe majore și pozitive datorate soției sale.

Încă din perioada Borussia Dortmund, Lewandowski și-a uimit colegii prin forma fizică impresionantă.

„Lewy are un corp incredibil, este efectiv doar masă musculară. Ne-a uimit pe toți în vestiar” a declarat fostul său coleg, Nuri Șahin, într-un interviu acordat.

Eticii de muncă, precum și dietei se adaugă modul de viață liniștit, fără nopți pierdute.

Alături de bavarezi, acesta a cucerit nu mai puțin de 18 trofee, dintre care 7 titluri consecutive, 3 cupe, 5 supercupe, dar mai ales trofeul UEFA Champions League, după victoria din finala cu Paris Saint-Germain, scor 1-0. La nivel individual, acesta a fost cel mai bun marcator al campionatului de 6 ori (adăugând și perioada Dortmund), cel mai bun jucător al sezonului în două rânduri, cel mai bun atacant în UEFA Champions League, dar și în cea mai bună echipa a sezonului în 4 rânduri. El a reușit să câștige și Gheata de Aur a Europei pentru stagiunea precedentă.

Recorduri peste recorduri

În decada 2010-2020, nu a existat niciun alt jucător care să marcheze mai mult decât el în Bundesliga. Acesta a avut perioade cu mai multe goluri marcate decât meciuri jucate. În total, a înscris de 270 în Bundesliga, în acest interval. Mai mult decât atât, în sezonul 2020-2021, Robert Lewandowski a marcat nu ma puțin de 41 de goluri în campionat, depășind recordul vechi de 50 de ani al lui Gerd Muller. Este de apreciat cu atât mai mult cu cât acesta a jucat doar 29 de meciuri dintr-un total de 34.

Tribut pentru Gerd Muller
Tribut pentru Gerd Muller

Gerd Muller este cel mai bun marcator din istoria lui Bayern Munchen și a Bundesligii (365 de goluri). Triplu câștigător al Cupei Campionilor Europeni, câștigător al Campionatului European și a Cupei Mondiale cu naționala Germaniei de Vest, acesta a fost unul dintre cele mai mari numere 9 din istoria fotbalului, o adevărată mașinărie de goluri. Până de curând, fostul mare atacant deținea recordul de goluri marcate într-o singură stagiune (40).

Marele Franz Beckenbauer a menționat faptul că Bayern Munchen nu ar fi fost niciodată atât de mare precum este astăzi fără Gerd Muller apărând culorile alb-roșii ale echipei în cei 15 ani petrecuți aici. Deși „der Kaiser” este considerat cel mai important jucător din istoria lui Bayern, el menționează că influența lui Gerd Muller, precum și golurile acestuia au făcut din Bayern un adevărat gigant.

La începutul sezonului 2021-2022, Lewandowski avea marcate 277 de goluri pe prima scenă a fotbalului german. Gerd Muller a marcat 365. Ținând cont de forma pe care o arată polonezul, poate fi și acest record în pericol de a fi doborât de el? Rămâne de văzut, ținând cont ca acesta a pornit sezonul ca din tun, cu 7 goluri marcate în primele 7 etape.

 Urmează Balonul de Aur?

Totuși, printre trofeele câștigate cu Bayern și Borussia, printre recordurile doborâte, precum și a premiilor indiviuale primite, se pare că mai lipește un „mic amănunt” în colecția de distincții. Sezonul 2019-2020 a fost cel mai bun pentru acesta din toate punctele de vedere.

La nivel de echipă de club, Bayern nu a avut adversar. Aceștia au câștigat toate competițiile în care au fost angrenați: Bundesliga, Cupa Germaniei, Supercupa Germaniei, UEFA Champions League, Supercupa Europei și Campionatul Mondial al Cluburilor (acesta a fost jucat în februarie 2021). Mai mult decât atât, polonezul a fost cel mai bun marcator în cupă, în campionat și în Liga Campionilor. Recent, el a devenit și al treilea cel mai bun marcator al Ligii, în spatele lui Lionel Messi și a lui Cristiano Ronaldo.

În ciuda acestui sezon, el nu a putut să se bucure de trofeul suprem, Balonul de Aur, fiind considerat principalul favorit pentru ediția din 2020. Motivul? FIFA a anunțat că, din cauza pandemiei de COVID-19, gala decernării trofeului suprem individual nu va avea loc. Dezamăgitor pentru sezonul avut de acesta, însă el nu a renunțat. Pentru ediția din 2021, trofeul va fi anunțat la 29 noiembrie. Lewandowski este printre principalii favoriți la ridicarea trofeului.

Mândria de a purta tricoul naționalei

Cum nu putem încheia fără a vorbi despre Lewandowski și în tricoul naționalei Poloniei, trebuie menționat că acesta joacă din 2008 pentru prima reprezentativă. Paradoxal, la debutul din 10 septembrie 2008, contra San Marino, acesta a intrat în minutul 57 pe postul de… fundaș dreapta. Acest lucru nu l-a oprit, însă, să marcheze în primul meci, fiind al doilea cel mai tânăr marcator la debut pentru naționala de seniori (20 de ani).

A adunat 127 de meciuri, a marcat 72 de goluri fiind cel mai selecționat și cel mai bun marcator din istoria țării sale. Mai mult decât atât, a participat la 3 Campionate Europene (2012, 2016, 2021), fiind primul polonez care marchează la 3 turnee finale europene consecutive. Aici se adaugă și titlul de cel mai bun marcator în campania de calificare pentru Campionatul European din Franța, 2016.

În drumul spre Rusia 2018, acesta a marcat 16 goluri, fiind golgheterul preliminariilor. Mai mult decât atât, el a stabilit un nou record, de cele mai multe goluri marcate într-o singură campanie europeană de calificare pentru Cupa Mondială.. A prins lotul final pentru turneul din Rusia, a fost căpitanul echipei, însă naționala țării sale nu a depășit faza grupelor, având ca adversari Senegal, Columbia și Japonia.

 

Robert Lewandowski, de la „județeană” către vârful lumii fotbalului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622