Simona Halep primește o reducere semnificativă a suspendării.
Simona Halep a primit o veste importantă astăzi, 5 martie 2024, când Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a redus suspendarea sa de la 4 ani la 9 luni. Decizia vine după un apel depus de sportivă împotriva sancțiunii inițiale impuse de Federația Internațională de Tenis (ITF) pentru dopaj.
Acuzația Roxadustat
În conformitate cu articolele 2.1 și 2.2 din Programul antidoping în tenis („TADP”), este responsabilitatea fiecărui jucător de a se asigura că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul său, iar jucătorii sunt responsabili pentru orice substanță interzisă găsite în probele lor.
În acest caz, s-a constatat că o substanță interzisă (Roxadustat) era prezentă într-un eșantion recoltat de la Simona Halep pe 29 august 2022 în timpul US Open. Halep nu a contestat răspunderea, în sensul că a acceptat acest lucru din cauza prezenței Roxadustatului în proba sa, a încălcat regulile antidoping în baza articolelor 2.1 și 2.2 din TADP. Cu toate acestea, ea a obiectat cu privire la caracterul intențional al infracțiunii și a susținut că testul pozitiv a fost rezultatul unei contaminări.
După ce a analizat cu atenție toate dovezile prezentate, Comisia TAS a stabilit că, după toate probabilitățile, Roxadustat a ajuns în corpul Simonei Halep prin consumul unui supliment contaminat, pe care l-a folosit cu puține zile înainte de 29 august 2022, și că Roxadustat, așa cum a fost detectat în proba ei, provenea din acel produs contaminat. În consecință, TAS a stabilit că încălcarea regulilor antidoping de către Halep nu a fost intenționată.
Deși a constatat că Simona Halep a avut o parte de vină sau de neglijență pentru încălcările sale, întrucât ea nu a dat dovadă de suficientă atenție atunci când a folosit suplimentul Keto MCT, TAS a ajuns la concluzia că ea nu a avut nicio responsabilitate sau neglijență semnificativă.
Acuzația privind pașaportul biologic al sportivului (ABP)
În ceea ce privește acuzația referitoare la ABP-ul Simonei Halep, ITIA a avut sarcina de a stabili că Halep a utilizat o substanță interzisă și/sau o metodă interzisă. În primul rând s-a bazat pe o probă de sânge dată de Halep pe 22 septembrie 2022, al cărei rezultat a demonstrat încălcarea regulilor antidoping în temeiul articolului 2.2 din TADP.
Contrar raționamentului tribunalului de primă instanță, TAS a stabilit că era oportun, în aceste circumstanțe, să se considere rezultatele probei de sânge private date de Simona Halep pe 9 septembrie 2022 în contextul operației la care a fost supusă la scurt timp după aceea. Aceste rezultate, precum și declarațiile publice ale Simonei Halep potrivit cărora ea nu intenționa să concureze pentru restul anului calendaristic 2022, au avut un impact asupra veridicității scenariilor de dopaj pe care s-a bazat Tribunalul independent al ITF.
Având în vedere probele în ansamblu, TAS nu a fost suficient de convins că s-a comis o încălcare a regulilor antidoping în temeiul articolului 2.2. din TADP. Prin urmare, a respins această acuzație.
CURTEA DE ARBITRAJ PENTRU SPORT (CAS) ADMITE RECURSUL DEPUS DE SIMONA HALEP ȘI REDUCE PERIOADA DE INELIGIBILITATE A ACESTEIA DE LA 4 ANI LA 9 LUNI
Lausanne, 5 martie 2024 – Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a emis partea operativă a deciziei sale în procedura de arbitraj de apel CAS 2023/A/10025 Simona Halep împotriva Agenției Internaționale pentru Integritate în Tenis (ITIA) și CAS 2023/A/10227 International Tennis Integrity Agency (ITIA) vs Simona Halep:
Procedurile de apel în fața TAS au vizat două acuzații distincte:
1. o acuzație care a apărut ca urmare a faptului că o substanță interzisă (Roxadustat) a fost detectată într-un eșantion de urină recoltat de la Simona Halep pe 29 august 2022 în timpul US Open;
2. o acuzație potrivit căreia pașaportul biologic al sportivului (ABP) Simona Halep, în special o probă de sânge dată de către Halep pe 22 septembrie 2022, a stabilit utilizarea unei substanțe interzise și/sau a unei metode interzise.
În decizia sa din 22 septembrie 2023, Tribunalul Independent al Federației Internaționale de Tenis (ITF) a constatat că Simona Halep este vinovată de ambele încălcări ale regulilor antidoping (ADRV) și a impus o perioadă de ineligibilitate de patru ani pentru ea.
În apelul depus de Simona Halep la TAS împotriva deciziei în primă instanță, Simona Halep a solicitat ca sancțiunea să fie redusă și să nu fie mai mare decât perioada de suspendare provizorie deja executată. În apelul său, ITIA a solicitat ca TAS să sancționeze ADRV-urile Simonei Halep împreună ca o singură violare a regulamentului, bazată de încălcarea care a dus la cea mai severă sancțiune, și impunerea unei perioade de ineligibilitate între patru și șase ani.
Procedura de arbitraj TAS a implicat procese intensive premergătoare audierii și o audiere de trei zile, care a avut loc în perioada 7-9 februarie 2024 la Lausanne, Elveția. Comisia TAS a audiat mai mulți experți, dintre care majoritatea au fost prezenți în persoană la audiere.
Juriul TAS a stabilit în unanimitate că perioada de patru ani de ineligibilitate impusă de ITF Independent Tribunal trebuie redusă la o perioadă de suspendare de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat pe 6 iulie 2023.
De asemenea, Comisia TAS a dispus anularea tuturor rezultatelor obținute de Simona Halep din 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv retragerea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament și premii în bani. Prin urmare, se respinge apelul depus de ITIA, iar apelul făcut de Simona Halep este admis parțial (cererea sa ca suspendarea să înceapă pe 29 august 2022 este respinsă).
TAS a emis următoarea decizie:
1. Apelul formulat de Simona Halep pe 28 septembrie 2023 împotriva deciziei pronunțate la 22 septembrie 2023 de către Tribunalul Independent al ITF este admis și susținut parțial.
2. Apelul depus de Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) pe 14 decembrie 2023 împotriva deciziei pronunțate pe 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF se respinge.
3. Decizia pronunțată pe 22 septembrie 2023 de către Tribunalul independent al ITF se anulează.
4. Se constată că Simona Halep a încălcat regulile antidoping în temeiul articolelor 2.1 (prezență) și 2.2 (utilizare) din Programul antidoping în tenis 2022 ca urmare a prezenței unei substanțe interzise (Roxadustat) în proba sa de urină recoltată în timpul competiției, pe 29 august 2022.
5. Simona Halep este sancționată cu o perioadă de suspendare de nouă (9) luni, începând cu data de 7 octombrie 2022.
6. S-a ținut cont de suspendarea provizorie executată de Simona Halep începând cu 7 octombrie 2022.
7. Toate rezultatele obținute de Simona Halep în competițiile care au avut loc în perioada 29 august 2022 – 7 octombrie 2022 sunt anulate, cu toate consecințele care decurg de aici, inclusiv pierderea oricăror trofee, titluri, puncte din clasament și premii în bani.
8. Sentința se pronunță fără cheltuieli de judecată, cu excepția cheltuielilor în valoare de 1.000 de franci elvețieni, plătite de Simona Halep pentru apelul său și de International Tennis Integrity Agency (ITIA) la apelul său, sume reținute de TAS.
9. Agenția Internațională de Integritate în Tenis (ITIA) este obligată să-i plătească Simonei Halep o sumă de 20.000 de franci elvețieni, cu titlu de contribuție la cheltuielile de judecată și alte cheltuieli ale acesteia suportate pentru această procedură de arbitraj.
Motivarea sentinței va fi comunicată părților în timp util. Aceasta va fi publicată de TAS, cu excepția cazului în care părțile solicită confidențialitate.
Decizia TAS va avea un impact semnificativ nu doar asupra carierei Simonei Halep, ci și asupra lumii tenisului în general.