Cât de mult a așteptat Dinamo să aducă un atacant. În orice emisiune, discuție privată, articol, inevitabil apărea din neant întrebarea: Când vine atacantul?
Atacantul a venit și mulți așteaptă ca Astrit Selmani să rezolve toate problema ineficienței din ofensiva lui Dinamo. Aceste dificultăți nu sunt doar din sezonul actual, ele provin din urmă.
Aproape doi ani de ineficiență: Istoria lui Dinamo este extrem de bogată cu atacanți de mare calitate, marcatori care au câștigat titluri de golgheteri, selecții la prima reprezentativă, purtând tricoul alb-roșu. Nu același lucru s-a întâmplat în ultimii ani…ultimii mulți ani. Ultimul golgheter propus de Dinamo a fost Andrei Cristea în sezonul 2009/2010. Nu voi merge atât de în urmă, relevant este ce s-a întâmplat la Dinamo după retrogradare.
În sezonul care a readus echipa noastră în prima ligă, Dinamo a reușit această performanță fără a avea un atacant marcator, un număr 9 clasic care să aibă cifre decente chiar. Dinamo pornea la drum cu Vasile Buhăescu, Cătălin Țîră și Alexandru Pop. Primul a rezistat până în iarnă, o umbră a jucătorului multe meciuri în prima ligă, Cătălin Țîră și-a respectat statutul de dezamăgire și Alexandru Pop, un atacant doar cu meciuri în ligile inferioare, și-a făcut treaba, mai ales la meciurile de baraj. Salvarea noastră s-a numit Lamine Ghezali, un jucător ofensiv, dar nicidecum profil clasic, o bandă mai degrabă, care a avut o primăvară fantastică.
Vasile Buhăescu: 16 meciuri/3 goluri
Alexandru Pop: 29 meciuri/7 goluri
Cătălin Țîră: 15 meciuri/ 1 gol
O toamnă fără goluri: Una din prioritățile perioadei de mercato din vara trecută a fost transferul unui atacant, tocmai pentru a acoperi aceste minusuri. Ovidiu Burcă și-a asumat decizia contestată de a-l păstra pe Cătălin Țîră în lot în detrimentul lui Alex Pop, deși în liga secundă avea în cont un singur gol. Tot ce a reușit Dinamo să aducă în mercato, un jucător din liga a doua din Belgia, Hakim Abdallah și un atacant din liga a treia din Portugalia, Gregorio Goncalo. Acest lucru s-a văzut, ori mai degrabă, nu s-a văzut pe tabela de marcaj și încă dinainte de finalul anului 2023, s-a apăsat butonul de panică și în fiecare intervenție live, Andrei Nicolescu și oficialii clubului menționau de ”nevoia unui vârf”. Dinamo avea cel mai slab atac din Superliga.
Gregorio Goncalo: 22 meciuri/5 goluri
Hakim Abdallah: 22 meciuri/ 3 goluri
Zeljko Kopic a devenit numărul unu pe zonă sportivă și campania de transferuri a fost construită în jurul filozofiei și strategiei gândite de antrenorul croat. Experiența este în cap de listă atunci când sunt stabilite criteriile de selecție, dar foarte important pentru antrenorul lui Dinamo, este și C.V-ul. Asta vine la pachet și cu anumite riscuri, compromisuri, pe care Dinamo și le-a asumat, cazurile Velkovsi și Milanov stau drept dovadă. Fiecare dintre ei cu aproximativ 50 de meciuri pentru primele reprezentative, echipe importante, dar fără echipe, fără minute în ultimele luni. Atacantul căutat se încadra în parametrii similari.
Dinamo a fost activă pe piața negocierilor, dar din nefericire, acolo s-a oprit de prea multe ori. Seria de negocieri a început în luna decembrie cu Florin Andone, atacantul lui Eldense, din Segunda, însă discuțiile au fost încheiate brusc în urma unei accidentări grave a atacantului român suferită pe final de an. Dinamo s-a reorientat, cu lista lui Zeljko Kopic.
Deniz Hummet, atacant cu cifre foarte bune în prima ligă din Suedia, a fost printre principalele ținte, un vârf cu 9 goluri în stagiunea trecută, era în cap de lista, dar deși Dinamo a așteptat destul de mult timp un răspuns din partea lui, fotbalistul născut în Suedia a preferat să continue în același campionat, la Djurgarden.
A urmat celebrul ,,AA”, Albian Ajeti, un atacant cu C.V. incredibil pentru Superliga, West Ham, Celtic și Basel, doar câteva dintre echipele unde a fost marcator, 11 meciuri la naționala Elveției, dar a preferat Basel în detrimentul lui Dinamo.
În criză de soluții, Dinamo a încercat și un atacant cu experiență în Superliga, Alexandru Tudorie, fost atacant la FCSB, Craiova, Sepsi și Vountari, dar fără succes. Cireașa de pe tort era însă Josip Drmic. 35 de meciuri la prima reprezentativă a Elveției, 10 goluri marcate, peste 30 de goluri marcate în Bundesliga, ar fi fost o soluție incredibilă pentru atacul suferind. Salariul imens pe care îl avea la Dinamo Zagreb, din informațiile mele, aproximativ 1 milion de euro, dorința de a obține mult bani la reziliere din partea clubului croat, au dus la un final nereușit. Atacantul elvețian dorea peste 500 000 de euro din partea lui Dinamo Zagreb pentru reziliere, club unde a fost exclus din lot în urma unui conflict cu directorul sportiv. Ținte ratate, ce a rămas?
După 1 februarie, variantele de transfer sunt tot mai puține, jucătorii buni își găsesc mult mai repede echipe și într-o perioada de transferuri din start mai puțin ofertantă din start, luna februarie nu oferă alternative. Dinamo a fost nevoită să se reorienteze și a fost găsit un atacant cu cifre mai modeste în ultimii ani, dar care a promis la un moment dat.
Un jucător care nu are un C.V. precum Ayeti sau Drmic, dar Kopic își pune speranța în atacantul născut în Suedia, care a jucat pentru naționala statului Kosovo. 5 selecții are noul atacant dinamovist pentru prima reprezentativă a statului Kosovo. A jucat 3 meciuri în preliminariile Mondialului din Qatar și a marcat un gol în meciul amical Kosovo vs Burkina Faso.
***1.84 este înălțimea noului atacant dinamovist
Selmani și-a început cariera în fotbalul suedez și a evoluat pentru Ängelholm, Kristianstads, Rosengård, Torns, Varberg și Hammarby, fiind transferat în vara anului 2022 de Hapoel Beer Sheva (Israel). A evoluat în primele trei ligi din Suedia, 17 goluri și 2 pase decisive în 58 de partide în liga a treia, 15 goluri și 6 pase decisive în liga a doua în 33 de meciuri, 26 de goluri și 13 pase decisive în 75 de meciuri pentru Varberg și Hammarby.
Cu Hammarby a câștigat Cupa Suediei și în 2022 a fost transferat de Hapoel Beer Sheva în schimbul sumei de 1 milion de euro. A fost punctul maxim, cotat la 1,5 milioane de euro, cariera lui nu a mai fost la același nivel. Pentru Beer Sheva a punctat de 3 ori și a oferit 2 pase de gol în 22 de meciuri.
A fost împrumutat în ultimele două sezoane la Midtjylland (Danemarca) și la IFK Göteborg (Suedia), dar fără prea mare succes, din momentul în care a ajuns în Israel și până acum, a marcat doar 7 goluri în toate competițiile. De aceea cota lui a ajuns acum la 350 000 de euro și fără echipă în luna februarie.
Răspunsul scurt este nu, Dinamo trebuie să aducă un înlocuitor după plecarea lui Lucas Alves, acest lucru foarte probabil se va întâmpla în zilele următoare, abia atunci se va pune capăt perioadei de transferuri și Kopic va avea misiunea extrem de complicată să închege o echipă solidă, capabilă să obțină rămânerea în primul eșalon.
Va fi Selmani cartea câștigătoare?