Atunci când un monarh britanic trece în neființă, autoritățile sunt nevoite să asigure o tranziție lină a puterii. La fel ca și în cazul regretatei Regine Elisabeta a II-a, guvernul Marii Britanii are un plan în cazul decesului fiului ei, Regele Charles al III-lea. Ei bine, numele de cod pentru moartea suveranului britanic este ”Operațiunea Podul Menai”.
În cazul decesului unui suveran al Marii Britanii, autoritățile au un plan bine pus la punct. Acesta este redactat cu mult timp înainte de moarte suveranului. În ceea ce o privește pe Regina Elisabeta a II-a, planul a fost denumit ”Operațiunea Podul Londrei” și includea toate pregătirile necesare, de la modul în care va fi informat publicul și până la înmormântarea Majestății Sale.
”Operation London Bridge” a fost creată încă din anii 1960, adică cu doar câțiva ani înainte de încoronarea Reginei Elisabeta. Cu toate acestea, operațiunea a fost revizuită de mai multe ori de atunci. Planul respectiv cuprindea detalii complete despre ceea ce s-ar întâmpla în următoarele 10 zile de la decesul fostei suverane a Marii Britanii.
După moartea Reginei Elisabeta, pe tron a urcat fiul său, Prințul Charles. Acesta a devenit Regele Charles al III-lea, așa că un nou plan a trebuit să fie pus în aplicare. Ei bine, numele de cod pentru eventuala trecere în neființă a monarhului britanic este ”Operațiunea Podul Menai”. Denumirea acestui plan vine de la primul pod de fier suspendat din lume. Acesta este situat Anglesey, insulă din Țara Galilor.
Conform lui Simon Morgan, ofițer de protecție regală, planurile mai detaliate pentru ”Operațiunea Podul Menai” vor începe pe măsură ce suveranul britanic se va obișnui cu noul său rol, însă pregătirile în acest sens au debutat imediat după decesul mamei sale.
Dar ce legătură are construcția cu actualul rege al Marii Britanii? Ei bine, podul străbate strâmtoarea Menai, făcând legătura dintre insula Anglesey și Țara Galilor, iar Charles a avut o relație de lungă durată cu aceasta din urmă.
Pe vremea când era prinț de Wales, el a petrecut un semestru la University College of Wales, acolo unde a învățat galeza. Nu de puține ori, în discursurile sale publice, suveranul britanic a folosit expresii în galeză. Revenind la operațiunea menționată, aceasta cuprinde și modul în care va fi anunțată moartea regelui prin diferite canale de comunicare.