Noul an vine cu o veste nu tocmai bună pentru șoferii români. Începând de la 1 ianuarie 2024, asigurările RCA s-ar putea scumpi, mai ales că au ieșit de pe piață doi asiguratori importanți. Nu cu mult timp în urmă, Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile tarife de referință pentru anul care vine.
După cum probabil știți deja, în ultimii ani, doi dintre cei mai importanți asiguratori au ieșit de pe piață. Mai precis, City Insurance în 2021, iar Euroins la începutul anului curent. Prin urmare, prețurile asigurărilor RCA au crescut în mod constant. După falimentul Euroins, tarifele asigurărilor auto au fost plafonate la valoarea celor stabilite de asigurator, însă până la finele acestui an.
Ei bine, plafonarea despre care vorbim va expira și ea, lucru care va duce automat și la majorarea prețurilor. Acum, cel mai mic tarif de referință RCA, pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică de sub 1.200 cmc, este de 1.055 lei (la categoria de vârstă 51-60 de ani). În schimb, cel mai ridicat tarif îl găsim la categoria de sub 30 de ani, pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc.
Având în vedere că urmează să expire forma de plafonare instituită în luna aprilie, tarifele ar urma să se majoreze. Prin urmare, noile tarife de referință, calculate de KPMG și publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, vin cu creșteri pe majoritatea categoriilor. Mai precis, este vorba de majorări de la 0,4% și până la peste 6%, față de tarifele publicate la începutul acestui an.
Nu cu mult timp în urmă, pe site-ul oficial, Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat noile tarife de referință pentru asigurări RCA, pentru următoarele șase luni. Conform sursei menționate, tarifele acestora a înregistrat o ușoară creștere pentru anul viitor.
Mai precis, pentru șoferii cu vârste de 30 de ani sau mai puțin, autoritatea de Supraveghere Financiară a prognozat un tarif de referință RCA de 4.747 de lei, de la 4.709 lei în luna februarie a anului curent. Prețurile menționate se aplică pentru șoferii care conduc vehicule cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc.
Pe de altă parte, cea mai semnificativă creștere se înregistrează în cazul mașinilor cu o capacitate cilindrică mai mică sau egală cu 1200 cmc. La această categorie ,tariful de referință este de 1.939 de lei, față de 1.822 de lei în luna februarie.