Academia Hagi este unul dintre cele mai de succes proiecte din fotbalul românesc.
Școala de fotbal a dat foarte mulți jucători de calitate din momentul fondării, mai exact anul 2009.
În urmă cu mai bine de 14 ani, Gheorghe Hagi, fostul decar al naționalei, a decis să pune bazele unui proiect ambițios, unul denumit Academia Hagi. De-a lungul vremii, pe la această academie au trecut și nume precum Florin Tănase, Alex Mitriţă, Florinel Coman, Răzvan Marin, Alex Cicâldău, Alex Măţan sau Ianis Hagi, unele sonore în acest moment.
Pe lângă fotbalul intern, chiar și echipa națională a beneficiat din plin de pe urma acestui proiect, prin urmare, Hagi a fost întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, cum ar fi decurs situația în România în cazul în care acesta nu ar fi existat.
Cu toate că este lăudat în permanență, Gică Hagi a rămas modest și a ținut să precizeze că academia Hagi este doar o parte mică din tot întregul care trebuie să fie. Totodată, acesta a mai transmis că un astfel de proiect ar trebui să fie la ordinea zilei în țara noastră.
”Ea a fost construită. E o parte mică din tot întregul care trebuie să fie. Nu trebuie să uitați că toate cluburile din primele două eșaloane au obligația să aibă academii, pentru că la licențiere trebuie să avem lucrul acesta. Investiția în copii, ca țară, trebuie să o facem. Trebuie să investim în ei, dacă vrem să avem mâine jucători de fotbal, gimnastică, handbal sau în diferite alte domenii. Trebuie să investeși în tine și ăsta e un lucru bun. Noi cu gândul ăsta am plecat. Suntem o parte, dar una mică din tot ce înseamnă România. Cred că și celelelate fac lucruri bune, numai că trebuie să creștem în plan tehnic mult mai mult.”, a spus Gică Hagi.
Mai în glumă, mai în serios, Hagi a mai punctat că, uneori, îi vine să se retragă din fotbal, atunci când vede nivelul echipelor din Vest. Însă, totodată, a dezvăluit că puterea de a continua și-o ia din puritatea copiilor din academia sa.
„Vin jucători foarte buni și asta ne dorim în continuare. Este o singură strategie, aceea de a încerca să devenim cei mai buni, sau să fim cei mai buni, sau să rămânem cei mai buni, pentru că au ajuns să ne cunoască și cei din Europa. În țară, cred că știți că suntem cei mai buni. Sperăm ca această provocare să rămână în continuare.
Acum, să fac o glumă. Când îi văd pe ăia mari, din când în când, îmi vine să mă las. Când îi văd pe cei mici, îmi vine iar pofta de a merge, de a-i vedea. Știți cum e, cei mici sunt sinceri. Vezi altceva decât la cei seniori, unde sunt multe interese.”, a concluzionat antrenorul Farului.