Simona Halep îşi aşteaptă încă verdictul, după ce a fost depistată pozitiv la un control antidoping efectuat la US Open 2022. Racheta numărul unu a României nu a mai evoluat în niciun meci oficial de la sfârşitul lunii august, iar şefa Agenţiei Naţionale Anti-Doping din România, Gabriela Andreiaşu, spune că e greu de crezut că Halep s-a contaminat cu substanţa interzisă Roxadustat.
Halep speră să scape cu o sancţiune redusă, motivând că s-a contaminat, în mod involuntar, cu Roxadustat. Gabriela Andreiaşu, cea care conduce Agenţia Naţională Anti-Doping, afirmă că o astfel de variantă este aproape exclusă.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Playtech.ro, Andreiaşu distruge apărarea Simonei Halep şi susţine că nu există, până în prezent, nicio dovadă că substanţa Roxadustat s-ar regăsi şi în alte suplimente.
Nu, din punctul meu de vedere. Și lucrez de 20 de ani în acest domeniu. Nu am întâlnit cazuri şi nici la nivel mondial, din câte am mai discutat cu colegii, nu am întâlnit cazuri de contaminare a produselor cu acest medicament, cu această substanţă”, a precizat aceasta.
Gabriela Andreiaşu a explicat, de asemenea, că Halep a întreţinut un dialog permanent cu Agenţia Naţională Anti-Doping până în urmă cu doi ani. Constănţeanca a întrerupt apoi brusc orice discuţie cu agenţia condusă de Andreiaşu.
Avea în echipa ei persoane care căutau agenţia pentru verificarea anumitor suplimente sau medicamente, care i se recomandau, după care a încetat această colaborare. Fiecare sportiv are dreptul să-şi identifice experţii cu care colaborează, persoanele care probabil că le sunt mai de încredere şi atunci fiecare răspunde pentru alegerile pe care le face. A colaborat la modul indirect cu noi, până acum un an şi jumătate, poate doi, înainte ca să apară cazul ei”, a mai transmis Andreiaşu.
Şefa Agenţiei Naţionale Anti-Doping a informat că Halep riscă o suspendare de patru ani şi nu a dorit să comenteze ce şanse are tenismena în vârstă de 31 de ani să obţină o reducere a pedepsei.
Nu pot să mă pronunţ, chiar dacă am această experienţă profesională, pentru că fiecare sportiv poate aborda căi diferite de apărare şi atunci pot invoca în favoarea sa lipsa vinovăţiei şi versiunea neglijenţei. Sau poate a identificat vreun produs pe care noi, la nivel naţional sau mondial, încă nu l-am identificat ca fiind contaminat”, a detaliat Andreiaşu.