Oamenii care se respectă și țin la sănătatea lor nu se uită la bani atunci când vine vorba de mâncare. Jurnaliștii din străinătate au întocmit o listă cu cele mai scumpe alimente din lume. Puțini dintre români își permit să se răsfețe cu asemenea preparate.
Presa străină a realizat un top cu cele mai scumpe alimente din lume. Pe lista întocmită de msn.ro se regăsesc alimente precum tonul roșu din Japonia (kuro maguro), trufa albă din nordul Italiei sau jambonul iberic din Spania și Portugalia. De pe listă nu putea lipsi nici cel mai delicat șofran din lume.
Deși fiecare țară are propriile comori gastronomice, unele dintre ele au un preț extrem de ridicat. De exemplu, caviarul de sturion este extrem de rar. Acesta este unul dintre motivele pentru care alimentul costă o avere.
Specialiștii nu recomandă congelarea caviarului. Ei susțin că doar icrele de pește rezistă acestui proces prin care temperatura alimentelor este redusă sub punctul lor de îngheț și o proporție din apa pe care o conțin respectivele alimente suferă modificări ale stării de agregare, formându-se astfel cristale de gheață.
Caviarul de sturion a devenit un simbol al statutului înaltei societăți la apogeul imperialismului rusesc, în secolul al XIX-lea, iar factorul de raritate a fost, încă de atunci, principalul determinant al prețului său.
Începând cu 22 februarie 2023, caviarul beluga „Almas”, obținut dintr-un sturion beluga iranian rar, deține recordul mondial Guinness pentru cel mai scump caviar. Cei care vor să cumpere un kilogram de caviar ”Almas” trebuie să scoată din buzunare 20.000 dolari. În mod normal, acesta este ambalat în cutii de aur de 24 K. El provine de la exemplare de sturioni care au trăit la adâncimi foarte mari și și-au pierdut pigmentul.
Perșii au fost primul grup de oameni care au consumat, în mod regulat, ouăle de pește sturion. Ei credeau că această delicatesă sporește puterea fizică și rezistența celor care o mâncau. De asemenea, se știe că grecii antici importau caviar din ceea ce este cunoscut astăzi drept Crimeea în sudul Ucrainei.
Șofranul este și el la mare căutare, în ciuda prețului exorbitant. Specialiștii afirmă că este nevoie de 75.000 de flori de șofran pentru a obține circa 400 de grame de condiment. Stigmatele care se găsesc în centrul florii Crocus sativus (o floare purpurie din familia Iris) formează firele de șofran, iar în fiecare floare se găsesc doar trei stigmate de culoare galben-portocalie. Așa se explică prețul ridicat.
În Iran se găsesc cele mai multe flori de șofran. Aproape 90 % din cele 300 de tone de șofran recoltate în fiecare an provin de acolo, conform unui raport din 2022 al Reader’s Digest. Restul sunt aduse din Grecia Spania și India, mai arată sursa citată.
Prețul unui gram de șofran variază între 7 și 15 dolari americani. Șofranul Kashmiri, cel mai fin și mai scump din lume, poate ajunge însă la 1.500 dolari pe livră (aproximativ 400 de grame).
Pe lista celor mai scumpe alimente din lume se mai găsesc următoarele: trufa albă, mierea Elvish, jambonul iberic, carnea de vită Wagyu, dar și tonul roșu.