În al treilea sfert de finală al Mondialului, revelația africană pregătită de Walid Regragui, care tocmai ce a eliminat Spania, va înfrunta astăzi Portugalia lui Cristiano Ronaldo. Un statut de outsider pentru Maroc, dar unul care îi convine și pe care l-a provocat deja serios. Un 2-0 cu Belgia în grupe, o remiză albă cu Croația, succes în fața Canadei. Apoi, calificare după lovituri de departajare în fața ibericilor, mari favoriți. Cum și cât mai poate uimi reprezentativa arabă, mai există secrete despre Maroc?
Playsport îți prezintă o avancronică specială dedicată duelului de azi de la Cupa Mondială, prin prisma a 7 incursiuni inedite în background-ul naționalei marocane. Dacă vreți, 7 secrete sau perspective mai puțin cunoscute despre jucătorii ei și stilul de joc prin care au ajuns să scrie istorie!
Marocanii au expediat doar 10 șuturi pe spațiul porții în 3 partide din grupe și 120 de minute cu Spania în optimi! Practic, două victorii, o remiză și o eliminare a ibericilor la penalty-uri: totul cu doar 10 mingi pe poartă! Au o medie incredibilă de numai 2,31 șuturi pe poartă la 90 de minute, singurele echipe mai slabe din tot turneul la acest capitol fiind Australia, Țara Galilor, Polonia, Canada și Qatar!
Asta în condițiile în care, comparativ cu celelalte sfert-finaliste de Mondial, spre exemplu: brazilienii au 7,25 șuturi pe meci, Franța se poate lăuda cu 5,75, iar lusitanii, adversarii marocanilor de azi, au 5,25 șuturi pe poartă în medie!
Din cei 26 de jucători ai lui Regragui, avem 14 nume de fotbaliști care au văzut lumina zilei în altă țară decât Marocul. Atacantul Cheddira de la Bari e născut în Italia și a activat doar pentru cluburi din Il Calcio. Munir și Hakimi, născuți și crescuți în fotbalul spaniol. Portarul Bono, în Canada! Saiss și Boufal și-au făcut junioratul și s-au consacrat în fotbalul francez, născuți fiind în Hexagon. Iar din Belgia și Olanda sunt câte 4 jucători!
Amrabat (Utrecht), Zyiech (Heerenven), Mazraoui (Ajax), Aboukhlal (PSV) sunt „olandezii”, împreună cu cluburile unde s-au lansat. Iar El Khannous, Amallah, Zaroury și Chair formează „colonia” belgiană!
În plus există cazuri precum Ezzalzouli, născut în Maroc dar de la 7 ani mutat în Spania, unde a devenit fotbalist. Ori Sabiri, de la trei ani în Germania, cu juniorat la Darmstadt și meciuri la seniori pentru Nurnberg. Iar vârful En-Nesyri a ajuns la 19 ani în fotbalul spaniol.
Prin organizare eficientă și dăruire, marocanii s-au apărat exemplar când a fost nevoie. Au încasat un singur gol până acum, de la Canada, în momentul în care aveau deja calificarea din grupe confirmată. Cel mai edificator exemplu stă în faptul că sunt liderii turneului la un capitol spectaculos: tackling-uri! Și nu doar atât.
Marocul se laudă cu 92 de takling-uri efectuate, peste toate celelalte 31 de formații, fiind urmată de Franța (88), Olanda (73) și Brazilia (72). Dar nord-africanii sunt numărul 1 și când vine vorba de tackling-uri în urma cărora au recăpătat posesia! Urmați tot de francezi, apoi de brazilieni și olandezi.
Cumva previzibil, au supremația și la numărul de faulturi, peste Japonia. Despre dăruire? Ofensivul Ziyech (Chelsea), unul din cei mai tehnici marocani, e locul 2 la Mondial la faulturi comise, 11, depășit doar de fundașul olandez Timber (12)!
La Mondialul Mexic 1986, naționala Marocului se afla la al doilea turneu final din istorie, după încă o ediție mexicană, cea din 1970, când se oprise în grupe. La 16 ani distanță însă, africanii au reușit să se califice mai departe deși au luptat cu Anglia, Polonia și… Portugalia!, într-o grupă foarte tare. Și nu oricum, ci de pe locul 1! Semn că oponenții mai titrați credeau că nu există secrete despre Maroc în stare să îi surprindă.
Și atunci arabii au uimit, debutând tot cu 0-0, ca și în Qatar, dar în fața unei Polonii cu Boniek titular. A urmat mai mult: 0-0 cu Anglia, care îi avea pe Shilton, Hoddle sau Lineker. În decisivul grupei, Maroc a avut în față Portugalia lui Paulo Futre. S-a încheiat 3-1 pentru outsiderii pregătiți de brazilianul Jose Faria! Și lusitanii au plecat acasă. În optimi, RFG a eliminat Maroc, dar foarte greu, 1-0 cu gol Matthaus în minutul 88!
Evoluția fotbaștilor marocani la nivel de cluburi, în ultimii ani, e una impresionantă. Pe lângă lotul cu care face minuni în Qatar, selecționerul Regragui ar fi putut să mai pregătească încă o echipă reprezentativă de nivel înalt, dacă punem jucătorii neconvocați ori accidentați. Iată cum ar arăta aceasta, cu cluburile de proveniență ale fotbaliștilor, toți jucătorii de câmp venind din campionate tari ale Europei:
Zniti (Raja Casablanca) – Mmaee (Ferencvaros), Feddal (Valladolid), Maleh (Fiorentina), Masina (Udinese) – Louza (Watford), Harit (Marseille), Harroui (Sassuolo) – Tissoudali (Gent), Munir (Getafe), Idrissi (Feyenoord)
Rezerve: Belhanda (Demirspor), Taarabt (Al Nasr), Sakhi (Auxerre), Barkok (Mainz), Bourabia (Spezia)
Neverosimil: 3 din cele 4 goluri înscrise de Maroc, mai exact cele ale lui Saiss, Aboukhlal și En-Nesyri, au venit de la jucători al căror singur șut pe poartă pănă acum în turneu… a fost golul! O eficiență uluitoare la finalizare. Și asta pentru că echipa nici nu trebuie să se apropie prea des de poarta adversă.
Maroc este, până la acest moment, dintre toate cele 32 de participante la Mondial, una dintre naționalele care a tras cel mai adesea de la distanță spre poarta adversă. Ocupă locul 2 în topul distanței medii de la care a expediat șuturile, cu 19,75 metri, depășită doar de Mexic. Cele 3 șuturi expediate de mijlocașul Sabiri, spre exemplu, au fost în medie de la peste 31 de metri! Cel mai mare parametru dintre toți fotbaliștii Mondialului. Ce alte secrete despre Maroc ar mai fi?
Marocul este o țară arabă din Africa a cărei populație este în prezent undeva la 36,7 milioane locuitori. Dar se estimează că aproape 10 milioane de marocani trăiesc în afara granițelor. Parcursul naționalei de la Mondial e unul curios și din acest punct de vedere.
Spre exemplu, în grupe, Maroc a învins Belgia, țara de pe locul 3 în top diaspora marocană, cu peste 500.000 de locuitori proveniți din statul arab! Apoi, pe Canada, locul 9 în ierarhia diasporei, cu puțin peste 100.000 de marocani.
Victoria din optimi cu Spania a însemnat eliminarea din competiție a țării unde se află aproximativ 1 milion de marocani, locul 2 la acest capitol, în toată lumea! Dacă va trece și de Portugalia, Maroc ar putea întâlni într-o semifinală incredibilă Franța. Adică liderul diasporei marocane, cu aproape 1,5 milioane de oameni!