În aceste zile, 27-29 septembrie, se joacă Play-off-ul Cupei României. O singură manșă. Ultima fază înainte de grupe. Marți, Poli Iași a avut deplasare la CSC Dumbrăvița, colegă în L2. A trimis o echipă de rezerve, iar antrenorul Claudiu Niculescu a rămas… acasă! Miercuri, CSM Slatina, tot Liga 2, a jucat la CS Ocna Mureș (L3). A trimis juniorii și rezervele rezervelor. Iar antrenorul Dan Oprescu… absent!
În campionat, Iașiul și Slatina aveau meci peste 4 zile. Lăsăm respectul față de competiție și adversar, dăm de-o parte și strategia la nivel de lot, fiecare cu prioritățile și obiectivele lui!, dar peste antrenori n-avem cum să mai trecem.
În apărarea lui Claudiu Niculescu stau în picioare, pentru doar o secundă, faptul că a avut deplasare în celălalt colț al țării, în Timiș, iar sâmbătă joacă pe teren propriu în L2. Hai să admitem și că lotul moldovenilor, după avalanșa de achiziții, i-ar permite o tactică de genul acesta. Dar tu ești Claudiu Niculescu și vrei să devii antrenorul Claudiu Niculescu!
Ai câștigat de trei ori Cupa Româiei ca jucător, ai îmbrăcat tricoul naționalei, ești un exemplu. Apoi, ai câștigat Cupa României ca antrenor, cu Voluntari, în 2017! Când secundul Mugurel Cornățeanu declară după meci și că “ai rămas acasă cu jucătorii”, te-ai “îngropat”! Cei care au venit la Dumbrăvița să joace nu sunt tot jucători? Sunt de rang doi?
Argumentul că sunt mulți accidentați, invocat de Cornățeanu, ucide tocmai argumentul lotului numeros de la Iași. Iar la final, pierzându-se în scuze de școala generală, mai adaugă antrenorul secund și că “aceasta a fost decizia clubului”. Păi nu declara președintele Cornel Șfaițer acum câteva luni doar despre Cupă că “este un obiectiv personal dar și al Politehnicii”?
Dan Oprescu, antrenorul CSM Slatina, nu a avut anvergura de jucător a lui Claudiu Niculescu. Dar e un fost selecționer al României la naționalele de juniori, până foarte curând! Ce le-ați transmis micilor tricolori când erați în funcție, domnule Oprescu? A fost acum doar o “scăpare” sau face parte din viziunea dumneavoastră asupra fotbalului? E o nouă viziune, schimbată dramatic de când ați trecut pe banca oltenilor?
Ați avut o deplasare de 300 de km, până la Ocna Mureș. Ca peste 4 zile să jucați la Brașov. A fost comoditate sau “tactică” de antrenor de top pe care n-o înțeleg microbiștii?
CSM Slatina a pierdut cu 3-0 la Ocna Mureș. Felicitări gazdelor! Poli Iași a pierdut și ea, la Dumbrăvița. La penalty-uri, dar tot eliminare se cheamă. Adio, Cupa României! Concentrare totală pe campionat acum, spre marile obiective. Iașiul măcar visează la promovare, dar Slatina?!
Sunt și voi rămâne un susținător al valului nou de antrenori în fotbalul nostru. Dar uite că excepțiile de la stereotipurile pozitive te pun pe gânduri.
A, și să nu uităm un fapt foarte important. În Liga 2 de la noi, o echipă joacă 19 meciuri în sezonul regular. Atât! O singură partidă, nu două, nu tur-retur, cu fiecare colegă de eșalon. Dacă mergi în play-off se adaugă 10 meciuri. Dacă vei continua în play-off, doar alte 6!
În total, o echipă de L2 joacă într-un sezon românesc maximum 29 de meciuri. În Serie B și Ligue 2, sunt 38 de partide! În Spania sunt programate 42 de meciuri! Că tot spre fotbalul mare țintim cu ochii. Și poate că acolo ar vrea să antreneze cândva și Claudiu Niculescu sau Dan Oprescu. Măcar în ligile secunde. Dar la așa abordare, să fim serioși…