Echipa națională joacă în acest final de septembrie ultimele două partide din Liga Națiunilor, după o campanie compromisă major de rezultatele înregistrate în iunie. Astfel că pentru meciurile cu Finlanda (deplasare, 23 septembrie) și Bosnia-Herțegovina (acasă, 26 septembrie) calculele selecționerului Iordănescu au două obiective clare.
Primul, o prestație a tricolorilor care să ne permită să rămânem într-o urnă valorică avantajoasă la tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2024. Urnele pentru evenimentul din 9 octombrie depind exclusiv de rezultatele din Liga Națiunilor. Al doilea obiectiv: fixarea unui “schelet” pentru o echipă capabilă să se califice la Europeanul din Germania, de peste doi ani.
Dezamăgit profund de atitudinea unor jucători la acțiunile din martie și din iunie, dar și de rezultatele cu Muntenegru și Bosnia-Herțegovina, Iordănescu pune în practică de-acum cel puțin 7 decizii tranșante pe care le-a luat în urma analizei din ultima perioadă. Ca să poată schimba mentalitatea, așa cum a anunțat, să consolideze în linii mari un prim 11 cu suflu nou și să încerce să obțină calificarea la EURO 2024.
Astfel, cele două meciuri care urmează devin în viziunea selecționerului un fel de început al preliminariilor din primăvară. Dar unul în care, dincolo de absențele lui Ianis Hagi și Mihăilă, nu este sigur nici că se va putea baza pe Deian Sorescu, tricolorul din campionatul polonez fiind încă incert! Playsport îți prezintă în exclusivitate cele 7 decizii pe care Iordănescu le va aplica din această săptămână!
Pentru o echipă care să se lupte cu șanse reale la EURO 2024, selecționerul se va baza în mod cert, și încă de la aceste meciuri din Liga Națiunilor, pe câțiva jucători relativ tineri. Speranța unei naționale competitive va sta pe umerii lor!
Este vorba de jucători precum Rațiu, Rus, Man, M. Marin plus Mihăilă și Hagi, când vor reveni. Ei ar trebui să confirme și să devină punctele fixe, în planul ideal al lui Iordănescu. Au intrat deja în circuitul lotului, nu se mai poate vorbi de lipsă de experiență. Iar staff-ul își dorește doar un salt calitativ și o abordare de învingători, din partea lor.
În lotul final pentru Finlanda și Muntenegru se vor regăsi doi stranieri de 23 de ani: Denis Drăguș și Daniel Boloca. Pentru atacantul lui Standard Liege, care a mai jucat pentru România, și pentru mijlocașul lui Frosinone, convocat în premieră, meciurile din septembrie vor fi un test foarte important.
Selecționerul va vedea atât la antrenamente, cât și în meciuri, dacă cei doi sunt gata să se alăture “noului val” despre care vorbeam mai devreme. Poarta naționalei le va rămâne deschisă indiferent de dezodământul de acum, cu atât mai mult cu cât sunt jucători tineri, dar Iordănescu are nevoie rapid de confirmări în privința oamenilor pe care 100% se poate baza, la un nivel al lor de… 200%!
La portari, situația lui Florin Niță a devenit mai mult decât problematică. Titularul de până acum în poarta României a rămas la Sparta Praga, unde este rezervă. Numai că nici măcar nu se mai antrenează cu prima echipă! Fără jocuri și într-o situație extrem de complicată, Niță pierde lotul la această acțiune.
Ionuț Radu este cel pe care Iordănescu îl va convoca și titulariza în această lună, sperând ca titularul de la Cremonese să confirme și să își câștige locul. Are avantajul vârstei și al jocurilor constante, în perspectiva preliminariilor pentru EURO 2024. Selecționerul a purtat mai multe discuții cu Radu și i-a mărturisit planurile sale, pentru ca fotbalistul să înțeleagă pe deplin responsabilitatea.
În lotul pentru Finlanda și Bosnia-Herțegovina, Radu îi va avea alături pe Târnovanu (FCSB) și Moldovan (Rapid). Practic, trei portari fără meci pentru România până azi! Dar evoluțiile și vârsta goalkeeper-ilor de la formațiile bucureștene l-au convins pe selecționer că pot lupta cu șanse reale la titularizare, acum și în viitorul apropiat.
Există o listă mai largă de tineri jucători pe care Iordănescu mizează mult în planurile sale, dar de la care așteaptă constanță în evoluții sau ritm săptămânal de prezențe în teren, în cazul unora, și “explozie”, în cazul altora. Rareș Ilie și Octavian Popescu, doi dintre ei, vor merge acum la lotul U21, după ce fotbalistul lui Nice a devenit rezervă la club, iar roș-albastrul are fluctuații de formă.
În aceeași categorie intră și tricolori precum Cordea, Drăgușin, Petrila, Cojocaru, Moruțan, Markovic, Pașcanu, Baiaram, Miculescu, Corbu, Vali Gheorghe sau Ghiță, de la care staff-ul naționalei așteaptă o linie de menținere a performanțelor bune sau o evoluție, la câțiva dintre ei, fiind însă convins de calitățile fiecăruia. Și acum, și pe parcurs, ar putea deveni soluții.
Inclusiv Opruț de la FC Hermannstadt este foarte atent monitorizat și urmează a fi încercat, probabil la acțiunea cu două partide amicale din noiembrie, alături de Louis Munteanu (Farul). Pentru amicalele cu Slovenia și Moldova, Iordănescu are ca obiectiv să mai “câștige” cel puțin 2-3 confirmări de jucători tineri.
Conștient că fără aportul unor tricolori cu experiență misiunea EURO 2024 nu are șanse de izbândă, Iordănescu a conturat și lista celor din această categorie pe care și-ar dori să se bazeze în mod cert. Dacă forma și starea lor fizică va fi bună pe termen mediu și lung.
În fruntea listei e Nicolae Stanciu, mijlocașul cu un randament impresionant în campionatul Chinei. Deși clubul ar fi dorit să îl păstreze în această lună și în ciuda impedimentelor de protocol COVID pe care le va întâmpina la întoarcere, Stanciu va fi sigur prezent la Mogoșoaia în zilele următoare.
Iordănescu are nevoie de el atât în teren, cât și pentru a concentra noul val de tineri în jurul maturității lui, Stanciu demonstrând deja că e deschis mereu să îi ajute în adaptare sau evoluție pe colegii mai tineri.
Alte puncte fixe experimentate pe care România ar trebuie să le aibă, completând noul val, în așteptările echipei tehnice condusă de Iordănescu, sunt fotbaliști precum R. Marin, Cristi Ganea, Cicâldău, Burcă, Tănase, Chiricheș. Chiar și Nedelcearu, Manea și Ivan pot fi incluși aici, deși sunt sub media de vârstă a celorlați de mai sus, pentru că au debutat de suficientă vreme la națională și au căpătat deja maturitate internațională.
Lista lui Iordănescu se lărgește de aici încolo, dar opțiunile vor fi influențate clar, dincolo de evoluțiile fiecăruia, și de cât de multe variante există pentru anumite posturi în echipă. Concret, e deja evident, suntcâteva poziții unde resursele sunt limitate. Ce îl pune pe gânduri pe selecționer, mai ales la nivelul tricolorilor din Superliga, este inconstanța. Alternarea partidelor bune cu altele mediocre sau slabe. Bancu, Hanca, Aioani, Crețu, Ștefănescu sau Alibec ar putea compune această zonă.
După retragerea lui Toșca, de la această acțiune vor lipsi și Maxim sau Mitriță. Fără a le închide ușa definitiv, Iordănescu a lăsat clar de înțeles că doar o schimbare profundă din partea lor ar fi varianta plauzibilă prin care să îi reintroducă, pe parcurs, în calculele pentru preliminariile de EURO.
Mitriță are doar 27 de ani, dar implicarea și abordarea lui au lăsat de dorit, potrivit informațiilor de la ultima acțiune. Maxim ar avea 34 de ani la momentul turneului final din Germania și, în plus, nivelul evoluțiilor lui din ultima vreme sub tricolor a fost mult sub ce a arătat în Turcia și sub așteptările staff-ului tricolor.
Niță e ieșit, cel puțin temporar, din circuit, după cum am detaliat. Camora ar putea fi temporar o soluție viabilă, având în vedere problemele cu opțiunile din flancul stâng defensiv, dar împlinește 36 de ani în noiembrie!