Primul 11 al fotbaliștilor neconvocați de Mirel Rădoi! Nume importante vor lipsi la prima acțiune a echipei naționale a României. Fotbaliști cu zeci de meciuri sub tricolor, dar care nu l-au convins pe selecționer că pot aduce un plus echipei, în acest moment.
Selecționerul naționalei României, Mirel Rădoi, a anunțat locul celor 24 de jucători pe care se va baza pentru cele trei partide din preliminariile pentru „Mondialul” din Qatar 2022.
Pentru mulți, a fost o surpriză să-i vadă la lot pe Ionuț Radu, Ovidiu Popescu sau chiar Florinel Coman. Jucători care nu au strălucit în ultima perioadă. În același timp, există și reversul medaliei. „Surprizele” din lot au luat locul unor alți fotbaliști care, poate, în opinia microbiștilor din România, și-ar fi meritat locul în „primii 24”.
1. Constantin Budescu (Damac, 32 de ani, 15/5) – faptul că evoluează în Arabia Saudită și are câteva kilograme în plus au definitorii în alegerea lui Mirel Rădoi. Nimeni nu poate să-i conteste talentul fostului jucător de la FCSB și Astra. Cu toate acestea, Budescu nu ar fi făcut față fizic ritmului infernal de trei meciuri în șase zile.
2. Alexandru Mitriță (Al-Ahli, 26 de ani, 13/2) – talentatul fotbalist are 4 goluri și 5 pase de gol în 18 meciuri pentru echipa sa, în mediocrul campionat al Arabiei Saudite. În plus, fotbalistul vine după o accidentare și nu este 100% refăcut. A bifat doar 47 de minute pentru Al-Ahli, în ultima lună.
3. Cristian Bălgrădean (CFR Cluj, 32 de ani, 1 selecție/0 goluri) – era considerat de unii specialiști drept „urmașul” lui Ciprian Tătărușanu între buturi. A apărat în 21 de partide în Liga 1, iar în 14 dintre ele nu a încasat gol. Mirel Rădoi a preferat să cheme în locul său un portar cu niciun meci oficial în ultimele 15 luni, Ionuț Radu (24 de ani)! Cel mai probabil, pentru a-l ajuta să treacă cu brio peste perioada nefastă.
4. Ciprian Deac (CFR Cluj, 35 de ani, 26/4) – fotbalistul nu se mai află la prima tinerețe, chiar dacă are evoluții foarte bune în Liga 1. A fost aspru criticat de suporteri pentru evoluțiile cu Suedia, Austria sau Islanda, de anul trecut, și nu este exclusă posibilitatea ca Deac și Rădoi să se fi înțeles asupra neconvocărilor pe viitor.
5. Andrei Ivan (Craiova, 24 de ani, 7/0) – trecut din bandă în centrul atacului, Ivan a reușit patru goluri și două pase de gol, în ultimele 10 runde, fiind unul dintre cei mai în formă atacanți români din Liga 1.
6. Cristian Ganea (Aris, 28 de ani, 7/0) – începuse să se impună în Grecia, unde bifase primele goluri și primele pase de gol. Cel mai probabil, Mirel Rădoi a avut de ales între Cristian Ganea, Mario Camora și Nicușor Bancu. I-a ales pe ultimii doi.
7. Cristian Manea (CFR Cluj, 23 de ani, 12/1) – Mirel Rădoi a fost contestat pentru faptul că a convocat un singur fundaș dreapta de meserie: pe Vasile Mogoș. Al doilea fundaș dreapta, Ovidiu Popescu, este mijlocaș de meserie. Manea ar fi putut reprezenta al doilea fundaș dreapta veritabil, însă nu este cea mai bună sportivă. Nu s-a evidențiat cu nimic la echipa de club.
8. Paul Anton (Dinamo, 29 de ani, 12/0) – este unul dintre cei mai buni mijlocași din Liga 1, însă vine de la o formație aflată în derivă. Faptul că mental nu este liniștit, l-ar fi putut determina pe Rădoi să nu-l convoace. Lupta pentru mijlocul terenului la echipa națională este una foarte aprigă
9. Sergiu Hanca (KS Cracovia, 28 de ani, 5/0) – echipa de club nu are parte de un parcurs prea bun în campionatul Poloniei. Cracovia se află în lupta pentru evitarea retrogradării. Nu a fost considerat o opțiune viabilă pentru nici pentru postul e fundaș dreapta, nici pentru cel de mijlocaș dreapta.
10. Dragoș Grigore (Ludogoreț, 34 de ani, 38/0) – a bifat doar două meciuri în Bulgaria, în ultimele șase luni. Nici vârsta nu mai reprezintă un atu pentru el.
11. Bogdan Țîru (Jaggiellonia, 27 de ani, 2/0) – unul dintre puținii fundași centrali care evoluează în străinătate. Evoluează la o echipă aflată în subsolul campionatului polonez, iar prestațiile sale nu sunt cele mai convingătoare.
Rezerve: Octavian Vâlceanu (Clinceni), Cornel Râpă (Cracovia), Gabi Iancu (Akhmat), Gheorghe Grozav (Diosgyor), Deian Sorescu (Dinamo), Dan Nistor (Craiova), Alexandru Băluță (Puskas Academia), Alexandru Mateiu (Craioav), Adrian Păun (CFR Cluj).
Cristian Bălgrădean
Cristi Ganea – Bogdan Țîru – Dragoș Grigore – Cristi Manea
Sergiu Hanca – Paul Anton – Ciprian Deac
Alexandru Mitriță – Constantin Budescu – Andrei Ivan
PORTARI: Florin Niță (Sparta Praga/Cehia, 2/0), Ionuț Radu (Inter Milan/Italia, 0/0), David Lazar (Astra, 1/0);
FUNDAȘI: Vasile Mogoș (Chievo Verona/Italia, 3/0), Ionuț Nedelcearu (AEK Atena/Grecia, 13/2), Alin Toșca (Gaziantep F.K./Turcia, 23/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo/Italia, 59/0), Andrei Burcă (CFR Cluj 4/0), Mario Camora (CFR Cluj 2/0), Ovidiu Popescu (FCSB, 0/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova 17/0);
MIJLOCAȘI: Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 25/2), Alexandru Crețu (NK Maribor/Slovenia, 4/0), Nicolae Stanciu (Slavia Praga/Cehia, 42/10), Ianis Hagi (Glasgow Rangers/Scoția, 14/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K./Turcia, 44/6), Erik Bicfalvi (FC Ural/Rusia, 6/1), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 0/0), Dennis Man (Parma/Italia, 6/1), Florin Tănase (FCSB, 5/0), Florinel Coman (FCSB, 4/0), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 10/0);
ATACANȚI: Claudiu Keșeru (Ludogoreț/Bulgaria, 40/13), George Pușcaș (Reading/Anglia, 20/8).
România va avea următorul program în luna martie:
Meciurile vor fi transmise de PROTV și contează pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2022, găzduit de Qatar. România se mai află în grupă cu Islanda și Lichtenstein. Doar ocupanta primului loc se va califica direct la turneul final, în timp ce locul secund poate duce la baraj.