Nadia Comăneci a trecut prin tot felul de experiențe de când a luat primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice. Marea noastră campioană a povestit despre cel mai jenant moment din viaţa ei.
Nadia Comăneci este una dintre cele mai mari sportive pe care le-a dat România de-a lungul istoriei. În palmaresul ei strălucesc cinci medalii olimpice de aur, două de aur la Campionatele Mondiale (CM) şi nouă de aur la Campionatele Europene (CE). Numărul total al medaliilor câştigate de Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice, CM şi CE se ridică la 25, dintre care, 16 de aur.
Acum, cea supranumită și „Zeița de la Montreal”, este antrenoare pentru tinerele sportive din SUA. Nadia Comăneci este la fel de celebră și peste hotare. Se întâmplă, însă, uneori să nu fie recunoscută de oamenii de la noi din țară.
Dacă în Statele Unite ale Americii este o adevărată emblemă, unii au o problemă atunci când trebuie să o identifice pe Nadia Comăneci. „Zeița de la Montreal” și-a amintit un moment jenant pe care l-a trăit în avion.
Nu pot uita că într-un moment, după ce am terminat un spectacol, am fugit la aeroport să prind un avion. Mi-am pus o pereche de pantaloni scurți pe mine și am urcat în avion. Acolo, am discutat cu o însoțitoare de zbor, care s-a uitat la mine și nu m-a recunoscut. Ea mi-a zis: „Wow, ai picioare puternice, faci vreun sport?” Am zis, „da, sunt gimnasta”, iar ea mi-a răspuns: „da, sigur. Cine te crezi, Nadia Comăneci?” Am zis: „da, chiar ea sunt”. Apoi, ea a vărsat cafeaua peste tricoul meu. Norocul meu e că aveam un alt tricou la mine, m-am schimbat și i-am dat tricoul meu ei.”, și-a amintit Nadia Comăneci.
Nadia a vorbit și despre tehnologia pe care o foloseau organizatorii competițiilor sportive pe vremea când a luat acel 10 perfect.
Înaintea olimpiadei din 1976, inginerii care au construit tabela pentru Jocuri au chemat oficialii din gimnastică să le spună că vor folosi o nouă tehnologie pentru tabelă. Au vrut să folosească o tabela mai subțire, cu două zone în stânga zecimilor pentru notă, în locul unui singur loc. Inginerilor li s-a spus: „Nimeni nu va reuși niciun 10. Nu vă faceți grijă, construiți o tabelă care să arate nota maximă (până la acea vreme), adică 9.95.
Ăsta este doar un singur exemplu în care atleții au fost înaintea tehnologiei vremilor lor.”, a mai spus nadia Comîneci, la IF FORUM, un eveniment organizat pentru a promova tehnologia în sport.