Unu, doi. De două etape a fost nevoie pentru schimbarea primul antrenor din Superligă. Băiatul bun Dică i-a luat locul fostului băiat bun Petrea. Trei, patru. După etapa a patra și doar 7 meciuri în total, a picat și capul lui Balint. CS Universitatea Craiova l-a ”uns” pe Rădoi, până în 2024.
La doar 24 de ore după, am avut parte de un eveniment rar în fotbalul nostru. Aproape unicat. Rapid a anunțat prelungirea contractului lui Adrian Mutu pentru încă 3 sezoane, adică până în 2025. Va ajunge să își ducă la bun sfârșit acordul? Pare de domeniul S.F. Dar doar și acest demers, după numai patru meciuri jucate în campionat, este unul foarte inspirat. Bineînțeles, ne-am prins că aici e mâna lui Dan Șucu, că este și o acțiune de imagine foarte inteligentă.
Dar chiar și așa, contractul s-a semnat, iar dincolo de acte este încrederea pe care o primește antrenorul de la clubul care l-a angajat. Mesajul scurt al lui Mutu surprinde esența simbolică a prelungirii contractului. ”Este un vot de încredere din partea clubului, pe care îl tratez cu maximă seriozitate și responsabilitate”. Ce vrea să spună autorul? Că înțelege perfect mesajul conducerii, care îi arată că are încredere în el de a duce la îndeplinire un proiect, nu de a antrena până la primele două înfrângeri. Și mai spune Mutu că tratează acest vot de încredere cu seriozitate și responsabilitate. Adică înțelege perfect că mingea e acum în terenul lui.
Să fim serioși, în fotbalul nostru aceste știri cu prelungirea contractelor sunt știri prin definiție. Adică, se întâmplă atât de rar, încât presa nu mai e nevoie să caute titlul bombastic. Reversul medaliei îl vedem de 10-15 ori în fiecare sezon. Antrenori veniți la o echipă de doar 2-3 luni sunt schimbați de unii care plecaseră de la aceeași echipă acum un an, un an și ceva. Asta este normalitatea bolnavă a fotbalului nostru.
Antrenorii nu sunt aduși pentru a demara un proiect, pe 3-4-5 ani, așa cum scrie la carte că se face. Ei sunt aduși de patroni sau de primari bolnavi de putere, să antreneze echipa (oare ce naiba o însemna asta?), să aleagă 5-6 jucători din primul ”11”, pentru că pe restul îi aleg oamenii cu putere și, evident, să fie obedienți. Să facă schimbările primite prin telefon, să bage în teren jucătorii simpatizați de boss, adică să asculte de cei care i-au angajat și care îi plătesc salariul lună de lună. Și mulți o fac.
Și dacă tot am amintit de salariu.. Știți cumva, Adrian Mutu antrenează pe un salariu, sau pe gratis, ca bunul său prieten Nicolae Dică? Păi, dacă a primit onoarea să antreneze Rapidul, bașca pentru trei sezoane, la ce îi mai trebuie bani? Asta e logica în care joacă Nick, antrenorul care antrenează pe glorie, adică pe gratis și primește bani ”la obiectiv”. Cum ar veni, dacă nu se supără prea repede patronul pe el.
Cred că am trecut cu toții prea repede peste declarația asta ”defectă”. Nu mi se pare normal să acceptăm un asemenea discurs! Este periculos! Antrenoratul este o meserie, ca oricare alta. Este meseria celor care au jucat fotbal și s-au lăsat sau a celor care nu au reușit în fotbal ca jucători la un nivel ridicat. Și pentru o meserie pe care o prestezi trebuie să fii plătit! Nu de alta, dar dacă accepți să de duci în genunchi să lucrezi undeva, cu siguranță nu trebuie să te aștepți să fii tratat cu respect.
Plus că dai idei și șefilor noștri, ai celorlați. Păi dacă Dică antrenează FCSB pe gratis, tu nu poți scrie la site tot pe gratis? E chiar mai ușor… Sau tu, care ești profesor de muzică, vino pe gratis la școală, că doar îți place muzica și este o șansă să preiei o clasă de elevi. Dragul meu Nick, pe principiul ăsta, multi-milionarii Zidane, Ancelotti sau Conte ar fi trebuit să plătească bani grei să antreneze Realul, Milanul sau Juventus. Doar că ei înțeleg ce înseamnă respectul față de meseria lor și respectul față de muncă în general.
Iar dacă argumentele mele nu te-au convins că ai greșit, sună-l pe prietenul mai înstărit, Mirel și întreabă-l pe ce salariu a semnat el cu Craiova. La drept vorbind, la câți petro-dolari a produs la arabi, putea și el să antreneze echipa pe care o admira în tinerețe așa, pe gratis, ca tine… Dar știi și tu că nimic nu este gratis în viață și că totul să plătește. În special bunătatea și bunăvoința sunt taxate foarte ușor. Apropo, când te vedem și pe tine cu 2025 pe piept? 😊